Nasi Ayam


 

Bahan bahan:

Mentega

Daun pandan

Beras basmathi

Halia

Kiub pati ayam

Bawang merah

Air rebusan ayam(letak halia ketuk sedikit garam dan kiub pati ayam 1 ketul  dengan 2 akar daun sup yang dah dibersihkan.

Air dalam 6 cawan rebus kaki ayam dan tulang2 ayam smpai mendidih.Asingkan isi dan sedikit kuah ketepikan untuk sup nanti.Sup yang kosong tadi masukkan 1 cawan air lagi dan sekor ayam yg dah dibersihkan tidak payah potong2 ,rebus dalam 15 mnt api  sederhana.Keluarkan ayam sekor tadi, ketepikan..


Bahagian nasi

Panaskan mentega sehingga cair, tumis bawang merah sampai kekuningan dan masukkan daun pandan dan halia. Tumis sehingga berbau wangi.


Tuangkan bahan tumis ke atas beras yang dah di tos dalam periuk nasi.Masak macam biasa.

Comments