Nasi Ayam
Bahan bahan:
Mentega
Daun pandan
Beras basmathi
Halia
Kiub pati ayam
Bawang merah
Air rebusan ayam(letak halia ketuk sedikit garam dan kiub pati ayam 1 ketul dengan 2 akar daun sup yang dah dibersihkan.
Air dalam 6 cawan rebus kaki ayam dan tulang2 ayam smpai mendidih.Asingkan isi dan sedikit kuah ketepikan untuk sup nanti.Sup yang kosong tadi masukkan 1 cawan air lagi dan sekor ayam yg dah dibersihkan tidak payah potong2 ,rebus dalam 15 mnt api sederhana.Keluarkan ayam sekor tadi, ketepikan..
Bahagian nasi
Panaskan mentega sehingga cair, tumis bawang merah sampai kekuningan dan masukkan daun pandan dan halia. Tumis sehingga berbau wangi.
Tuangkan bahan tumis ke atas beras yang dah di tos dalam periuk nasi.Masak macam biasa.
Comments
Post a Comment