Nasi Kerabu kelantan Versi Sabah
Bila Nasi Kerabu Kelantan orang Sabah yang masak,adalaa ubah suainya... π Rasanya tetap marvellous...
Bahan-bahan:
Kuah Sambal Tumis
10 cili kering
3 ulas bawang merah
1 biji bawang besar
1/2 labu bawang putih
1/2 inci halia
1/2inci lengkuas
200 gm santan pekat
3 batang serai - ketuk
2 keping asam keping
1 1/2 sudu besar gula
2 sudu kecil garam bukit halus
2 sudu besar budu-saya Tak pakai
Minyak masak - agak banyak
Cara cara:
Kisar cili, bawang merah,putih dan besar,lengkuas dan halia.
Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. Masukkan 1 1/2 cawan air. Masukkan santan. Sentiasa dikacau supaya santan tidak berketul.
Masukkan serai, asam. Bila mendidih masukkan gula. Rasa sebelum dimasukkan garam supaya tidak terlebih masin. Kacau sehingga pecah minyak dan agak pekat.Tutup api.
Bahan-bahan:
Sambal ikan
1 biji kelapa parut - goreng dengan api perlahan supaya tidak keperangan. Tumbuk kasar.
7 ekor ikan selayang - dia suu rebus tapi saya goreng ikan tu,jangan garing la. ambil isinya ja dan tumbuk.
5 ulas bawang merah
5 batang serai
2 1/2 sb gula
2 1/2 sk garam
Cara cara:
Tumbuk serai hingga hancur dan masukkan bawang merah. Tumbuk lagi. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan isi ikan yang telah ditumbuk dan kelapa goreng yang telah ditumbuk. Gaul rata rata. Ketepikan.
Bahan-bahan:
Sambal Cili
1/2 kg cili - basuh
Garam
Gula
Belacan
Asam jawa
Saya tambah 3 biji limau kasturi dan 3 biji bawang merah.Limau kasturi ambil jus,buang biji dan bland bersama kulit dan bahan diatas.
Bahan-bahan:
Ulam ulaman
Kubis
Timun
Kacang panjang
Bunga kantan
Saya tambah,
Ulam raja
Daun salad
Semua di Hiris halus dan sedia untuk dihidangkan.
Untuk Nasi
5 cupak beras
6 cupak air -Gunakan cupak yg sama dengan Cupak beras.Termasuk air bunga telang ya.
15-20 kuntum bunga telang untuk nasi kerabu berwarna biru.Rendam dalam segelas air panas.Nanti keluarlaa birunya.Kalau Tak ada bunga ni,pakai je pewarna biru.
Masukkan dalam Nasi yang nak di masak,
2batang serai diketuk
3helai daun limau purut.
Masak nasi menggunakan rice cooker seperti biasa.
Bahan-bahan
Ayam madu bakar
1ekor Ayam sederhana besar ,potong 6 bahagian,perap dengan
2 sudu kecil Gula
2sudu besar Tos tiram
3sudu besar Madu
2sudu besar Sos cili
2 sudu besar kuah sambal tumis Resepi di atas tu,yang dah siap masak.
2 biji Bawang merah--Saya tumbuk halus tapi Tak halus sangat.
Perap dalam 30 minit pastu saya Masukkan dalam oven.Bakar 1 jam suhu 200°c ..π hehehehe
Bahan lain:
Keropok ikan-goreng
Telur masin -rebus dan belah 2
Bawang putih jeruk kalau suka....
Sorry dah ubah sikit-sikit Resepinya..
Selamat mencuba Nasi Kerabu Versi Sabah bah ni...
Comments
Post a Comment