Serunding Ayam Sedap

 Hari ini datang rajin,jadi saya terai masak serunding Ayam pula.Walau prosesnya lama tapi berbaloi..


Bahan untuk serunding 

2kg Ayam

Rebus,tambah sedikit garam.Toskan.Dah sejuk asingkan tulang,kulit dan isi ayam.

Isi ayam tu tumbuk- tumbuk manja dan carik.


Bahan Kisar.

12-15 biji Cili kering.Kalau nak pedas tambah cili keriting tu.


5-6 ulas bawang putih.

7-10 biji bawang merah,

1biji bawang besar.

2 inci halia.

2 inci lengkuas.

2 inci kunyit.

4 batang serai.

#potong potong dan Kisar halus.

1 biji kelapa parut.

#Perah gitu ja,jangan tamba air.Ambil santan pekat sahaja.

Air Asam jawa

Bahan Kisar ni saya buat Awal awal lagi jadi prosesnya Mudah.

Okey Cara memasak.

Tumis bahan Kisar sampai pecah minyak.Masukkan Air asam jawa gula dan garam secukup rasa.Masukkan santan pekat kemudian Masukkan isi Ayam yang sudah dicarik halus.Masak sehingga isi ayam ringan dan  kering.Saya masak hampir 2jam bagi betul -betul kering. Supaya tidak Mudah rosak.Pastikan Sentiasa digaul supaya Tak hangit.Dah kering bolehlah simpan dalam tupperware kedap Udara.

Boleh tahan berbulan kalau betul betul kering.

Okey..Selamat mencuba...


Comments