Serunding Ikan dengan pulut kepal..

 Hari ini datang angin rajin,jadi saya masak serunding Ikan dengan pulut kepal.Walau prosesnya lama tapi berbaloi..


Bahan untuk serunding Ikan.

2kg ikan basung / kembung.

Rebus dengan asam keping dan sedikit garam.Toskan.Dah sejuk buang tulang.


Bahan Kisar.

12-15 biji Cili kering.

5-6 ulas bawang putih.

7-10 biji bawang merah,

1biji bawang besar.

2 inci halia.

2 inci lengkuas.

2 inci kunyit.

4 batang serai.

#potong potong dan Kisar halus.

1 biji kelapa parut.

#Perah gitu ja,jangan tamba air.Ambil santan pekat sahaja.

Air Asam jawa

Bahan Kisar ni saya buat Awal awal lagi jadi prosesnya Mudah.

Okey Cara memasak.

Tumis bahan Kisar sampai pecah minyak.Masukkan Air asam jawa gula dan garam secukup rasa.Masukkan santan pekat kemudian Masukkan isi ikan.Masak sehingga  kering.Saya masak hampir 2jam bagi betul -betul kering. Supaya tidak Mudah rosak.


Bahan untuk Pulut.

4cupak beras pulut.

4cupak air.Gunakan cupak yang sama dgn beras.

Sedikit garam.

#Saya Masak dalam rice Cooker ja.Dah masak bolehlah dikepal,atau gunakan mangkuk untuk membentuk.Boleh juga letakan inti dalam Nasi tu barulaa di kapal.

Okey siap.Selamat Mencuba Semua.






Comments