Tauhu Bergedil Sedap

 Resepi Tauhu Bergedil sedap bahan bahannya:



Tauhu kering secukupnya 

1 pek isi ayam kisar/daging

Ubi kentang (rebus dan lecek) - bergantung kepada bnyk mana tauhu kita 

1 biji bwg holland - dadu

Daun sup/daun bwg - dicincang 

Garam dan perasa secukupnya 

Lada sulah 

Lada hitam 

Minyak utk memumis 

Telur secukupnya 


Panaskan minyak tumiskan bwg hingga layu 

Masukkn isi ayam

Bila ayam da masak masukkn garam dan daun sup/daun bwg

Masukkn lada hitam dan lada sulah

Da siap bole angkat

Kentang yg da dilenyek td campurkan dgn ayam yg ditumis td

Gaul serata klu tawar letak sedikit garam 


Ambil tahu dan potong bahagian atasnya

Bentukkn bulat2 inti pergedil td dn masukkn ke dlm tauhu 

Ambil telur dan pukulkan dgn sedikit garam 

Celupkan tauhu ke dlm telur dan goreng 

Da garing angkat 


Cili kicap-


Cili padi hijau - bergantung kpd kepedasan yg kita nak

4 biji bwg merah 

3 ulas bwg putih

Garam dan gula 

Kicap secukupnya 

Sedikit minyak 


Gorengkan cili padi dan bwg dgn sedikit minyak 

Da layu angkat 

Masukkn dlm blender,bland.

Sekiranya terlalu pekat tambah air dan sedikit cuka.Sesuaikan rasa,

Bila nak makan baru siram atas tauhu.

Sedap.

Selamat mencuba.



Comments