Tauhu Bergedil Sedap
Resepi Tauhu Bergedil sedap bahan bahannya:
Tauhu kering secukupnya
1 pek isi ayam kisar/daging
Ubi kentang (rebus dan lecek) - bergantung kepada bnyk mana tauhu kita
1 biji bwg holland - dadu
Daun sup/daun bwg - dicincang
Garam dan perasa secukupnya
Lada sulah
Lada hitam
Minyak utk memumis
Telur secukupnya
Panaskan minyak tumiskan bwg hingga layu
Masukkn isi ayam
Bila ayam da masak masukkn garam dan daun sup/daun bwg
Masukkn lada hitam dan lada sulah
Da siap bole angkat
Kentang yg da dilenyek td campurkan dgn ayam yg ditumis td
Gaul serata klu tawar letak sedikit garam
Ambil tahu dan potong bahagian atasnya
Bentukkn bulat2 inti pergedil td dn masukkn ke dlm tauhu
Ambil telur dan pukulkan dgn sedikit garam
Celupkan tauhu ke dlm telur dan goreng
Da garing angkat
Cili kicap-
Cili padi hijau - bergantung kpd kepedasan yg kita nak
4 biji bwg merah
3 ulas bwg putih
Garam dan gula
Kicap secukupnya
Sedikit minyak
Gorengkan cili padi dan bwg dgn sedikit minyak
Da layu angkat
Masukkn dlm blender,bland.
Sekiranya terlalu pekat tambah air dan sedikit cuka.Sesuaikan rasa,
Bila nak makan baru siram atas tauhu.
Sedap.
Selamat mencuba.
Comments
Post a Comment