Ketam Pedas Berapi.
Salam,....
Anak2 umi semua Suka makan ketam masak cili...tak perlu nak beli kat kedai yg dah siap masak, takpuas makan. Meh Umi ajar masak ketam pedas.Resepi simple yang sumpah sedap giler...
Resepi ketam bercili
Bahan Bahan.
1 kg ketam cuci bersih
Rebus dengan sikit air dan tambah 1 keping asam keping dan sedikit garam.Tutup periuk tu.Apabila ketam bertukar merah tutup api.
Ketam kena rebus kejap supaya ketam masak elok.Rasa manis ketam Tak hilang sebab air rebusan tu kita guna balik nanti.Tulaa pasal air yang Kita guna untuk merebus sedikit sahaja.
Okay,sediakan bahan2 sos
bahan A
1 labu bawang besar bombay
1 inci halia
3-4 ulas bawang putih
cili padi ikut kepedasan korg nak
semua ni di cincang halus
3-4 sb cili kering blend
bahan B
sos 3 sekawan
8-9 sb sos cili
5 sb sos tomato
3 sb sos tiram
bahan C
tomato sebiji cincang
bawang holand hiris
cili padi potong-potong.
cara2
tumis kan bahan A sampai naik bau dan wangi
masuk kan bahan B dan air rebusan ketam .
tambah 2sudu gula bagi manis2 siket
Sedikit garam dan perasa ya..
masuk kan bahan C api besar ye
tambah ketam dan gaul rata
agak2 da nak masak boleh perah kan lemon atau limau nipis..biar ada rasa masam,Pedas,Manis gitu..
Dah siap.
Tutup api,angkat dan hidang...
Sumpah sedap giler😂..makan pasti bertambah tambah....dayot ke laut...
Okey...Selamat mencuba.
Comments
Post a Comment