AYAM MASAK MERAH


 Ayam masak merah cara kenduri kahwin..


Ayam seekor, gaul garam kunyit n goreng dulu jgn garing sgt


Bahan blend

Cili kering 2 genggam, akk cmpur dgn cili kering tk pedas (rebus dulu )

Bwg besar 1 stgh bij

Bwg putih 6-7 ulas

Halia stgh ibu jari

Belacan stgh ibu jari

Buah tomato size besar 2 biji


Bahan tumis

Tiga sekawan

Bwg besar sebiji hiris2

Serai 1-2 btg titik kan

Daun pandan 4-5 helai kerat atau simpul

(wajib ada)


Cara memasak

Cedok minyak dr goreng ayam td dlm 3 senduk

Tumiskan dulu bahan tumis hingga semua layu , kemudian tuangkan bahan blend

Tumis hingga bahan2 menggaring dan pecah minyak..

Agak2 nmpak kurang miyak, tambahkan lagi sikit2..

Lepas dh garing, tambahkan gula, garam dan perasa

Kemudian tuangkan sesenduk susu cair

Biarkan pecah minyak lagi sekali, tambah air kalau terlalu pekat

Dh cukup rasa dn sebati, last masukkan ayam goreng gaul sekata

Taburkan hirisan bwg besar

Kecilkan api, tutup sekejap kuali biarkan ayam mereneh dgn sambal..

Siap tuk dihidangkan..


Silakan mencuba..


Comments